9 znakova da se gojite zbog štitne žlijezde: Javljaju se još i ovim simptomi!

Stalno vam se spava? Mučite sa sa kilogramima? Osećate nekakvu “maglu” u glavi? Možda patite od nedijagnostikovanog problema sa štitnom žlezdom

Ako ste nabacili nekoliko kilograma viška, to može biti zbog nezdravih navika u ishrani i nedovoljno fizičke aktivnosti, ali može biti i rezultat usporenog rada štitne žlezde, koji se stručno naziva hipotireoza. Kod ovog stanja, štitna žezda ne proizvodi dovoljno hormona koji su telu neophodni da bi pravilno funkcionisalo, što rezultira problemima sa metabolizmom.

Simptoma hipotireoze ima puno, a gojenje je jedan od najčešćih.

“Pacijenti sa hipotireozom imaju usporen metabolizam generalno, i primećuje se i redukcija u radu bazalnog metabolizma”, kaže endokrinolog Rešmi Srinat iz čuvene njujorške zdravstvene organizacije Maunt Sinaj.

“Ovo stanje može dovesti do promena u načinu kako telo troši energiju. Sa slabijim metabolizmom, ljudi se goje čak i ako ne menjaju način ishrane. Kod nekih je u pitanju višak masnoća, ali često dolazi i do zadržavanja tečnosti”, dodaje doktor.

Ako patite od hipotireoze, lako možete da se gojite čak i uz pravilnu ishranu i redovno vežbanje.

Pošto se prvi simptomi hipotireoze lako mogu maskirati kroz “sasvim uobičajene” simptome koji se javljaju svakodnevno, mnogi slučajevi ostaju neidentifikovani ili zamenjeni drugim poremećajima.

Štitna žezda je žlezda u obliku leptira koja se nalazi u osnovi vrata. Luči dva važna hormona koji kontrolišu glavne telesne funkcije (kako telo koristi energiju, reguliše temperaturu i vari hranu), i organe (uključujući i srce, mozak, jetru, bubrege i kožu).

Kod hipotireoze, nivo hormona tiroksina može biti normalan ili snižen, a TSH povišen. TSH se povećava usled ubrzanog rada hipofize, koja pokušava da nadoknadi ostale hormone koje štitna žlezda više ne proizvodi u dovoljnoj količini.

Brojni su faktori koji utiču na rizik od hipotireoze, od genetskih predispozicija do autoimunog poremećaja Hašimotovog tireoditisa, koji se događa kod oko 80 odsto pacijenata sa hipotireozom, a kod kojeg imuni sistem počne da napada štitnu žlezdu.

Srećom, stanje štitne žlezde lako se proverava jednostavnom analizom krvi, a problemi se najčešće uspešno rešavaju lekovima.

Ovo mogu biti znakovi da patite od hipotireoze:

1. Stalno ste umorni

Teško se razbudite, čak i ako ste spavali sasvim dovoljno? Pospanost, stalni umor i nedostatak energije vezuju se za mnoga stanja, ali su i snažno povezani sa hipotireozom. U ovom slučaju, premalo tiroidnih hormona u krvotoku znači da ćelije ne dobijaju dovoljno “signala da se probude”, pa se osećate iscrpljeno, piše Eat this. Takođe, možete imati utisak da nemate snage za vežbanje, ali zapravo, povećavajući fizičku aktivnost, možete da smanjite osećaj umora i podignete nivo energije.

2. Konstantan osećaj bola u mišićima

Ako patite od bola u mišićima kojeg ne možete da se oslobodite kroz nekoliko dana, može biti reč i problemu sa štitnom žlezdom. Ova žlezda luči hormone koji kontrolišu metabolizam, uključujući i način kako telo pretvara hranu u energiju. Manje hormona koji kontrolišu metabolizam znače i usporen metabolizam i problem sa sagorevanjem energije, zbog čega se javlja bol u mišićima. Da biste se izborili s ovim problemom, možete raditi vežbe poput plivanja i pojačati unos hrane bogate omega 3 masnim kiselinama.

3. Stalno zaboravljate

Znate da je nešto trebalo da uradite danas, ali ne možete da se setite šta? Za to možete da okrivite loš san, stres, godine, ali i štitnu žlezdu. Premalo tiroidnih hormona može biti uzrok zaboravnosti i loše memorije. Nedostatak tih hormona usporava sve, pa i neurološke funkcije.

4. Povišen holesterol

Iako se prvo pomisli na probleme sa srcem, povišen holesterol može biti znak problema sa štitnom žlezdom.

5. Smanjena seksualna želja ili njen potpuni izostanak

Ovo može biti još jedna posledica problema sa štitnom žlezdom. Zbog veze između funkcije štitne žlezde i adrenalnih žlezda, organa koji između ostalog kontrolišu i polne hormone pomoću regulatora hipotalamusa i hipofize, niski nivoi tiroidnog hormona mogu uticati na snižen nivo polnih hormona.

6. Neraspoloženje, melanholija, depresija

Iako to nije primarni simptom, osećaj izraženog nezadovoljstva i neraspoloženja može biti nus pojava hipotireoze. Dr Srinat objašnjava:

“Depresija može biti povezana i sa drugim simptomima hipotireoze poput umora, slabosti u mišićima, letargije i teškoća sa koncentracijom”.

7. Suva koža

Suva koža i svrab takođe mogu biti simptom hipotireoze. Promena u strukturi i izgledu kože dolazi usled smanjene cirkulacije uzrokovane oslabljenom tiroidnom funkcijom. Smanjena cirkulacija može dovesti do toga da ćelije kože dobijaju samo jednu četvrtinu ili jednu petinu normalne količine krvi kojom se snabdeva, zbgo čega lakše puca i stvaraju se bore. Takođe, metabolizam usporen hipotireozom može da smanji količinu znojenja. Bez vlage koju obezbeđuje znojenje, koža brzo postaje suva i peruta se. Ako vam je koža samo suva, moguće je da patite i od ekcema, ali ako je praćena krtim noktima, opadanjem kose i sporim zarastanjem rana, vreme je da posetite lekara.

8. Problemi sa varenjem

Kao što je već rečeno, usporen metabolizam usporava sve ostale funkcije, pa ni digestivni sistem nije izuzetak. Hipotireoza može dovesti do zatvora usled usporenih pokreta creva.

9. Stalno vam je hladno

Ako i na 15 stepeni nosite najdeblju zimsku jaknu, to može ukazivati na hipotireozu. Pacijenti sa ovim stanjem bore se da regulišu temperaturu svog tela, jer to zapravo kontroliše štitna žlezda. Manje energije, čiji je pad izazvan usporenim metabolizmom, znači i manje telesne toplote, piše Stil

Author: admin