AKO OVAKO MJERITE PRITISAK DOBIĆETE NETAČNE REZULTATE: Stručnjaci otkrivaju GDJE griješite, ovo može da bude veoma OPASNO

Pri mjerenju pritiska većina pravi greške koje mogu skupo da ih koštaju.

Baš zato rezultati mogu da budu netačni i da ozbiljno variraju.

Evo kako da izbjegnete greške koje mnogi čine:

1. Kućna mjerenja mogu da budu nepouzdana, a često je odlazak kod ljekara nepraktičan i zamoran, ali krvni pritisak možete provjeriti i u apoteci. U apotekama moraju da se koriste samo aparati za mjerenje krvnog pritiska koji su baždareni i odobreni od Evropskog društva za hipertenziju.

2. Efekat bijelog mantila. Nekada je moguće dobiti više vrijednosti ako mjerite pritisak kod lekara ili u apoteci, zato je neophodno ponoviti nekoliko puta mjerenje kod kuće.

3. Mjerenje je najbolje izvesti ujutru između 9 i 10 časova ili između 17 i 18 časova.

4. Neophodno je da prije mjerenja mirujete bar 5 minuta.

5. Bez kafe, al*ohola i cigareta. Pre merenja ovo su supstance koje morate da izbegavate. Takođe se ne savjetuje da obavljate teže fizičke poslove.

6. Nikako ne prekrštajte noge. Na stolicu se namjestite tako da vam bude udobno i oslobodite se viška odjeće koja vam steže ruke.

7. Tri mjerenja. Za vrijeme meranja osoba ne smije da se pomjera niti da priča. Često se mjerenje tri puta ponavlja, a ako su rezultati, odnosno prosjek veći 0d 135/85 mmHg sumnja se na hipertenziju.

8. Kontrolni pregled

Jednom povišen krvni pritisak ne mora da znači hroničnu bolest. zato je neophodno ponoviti pregled, kako bi doktor prepisao adekvatnu terapiju.

Author: admin