CIMET I ŽALFIJA PROTIV BRONHITISA: Recept koji trebate zauvijek čuvati za cijelu porodicu…

Rakija od žalfije…

Zašto da umre čovjek kojem u vrtu raste ova žalfija? Ovo pitanje postavljao je Hipokrat još odavno. Zimu bi mnogi od nas najradije prespavali poput medvjeda, jer sa njom uvek dođe i sezona gripa, prehlada, viroza i raznih upala. Tada su i ljekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje prije nego što i sami tamo pođete da isprobate neke lijekove naših baka kojima su stoljećima tjerale bolest iz kuće. Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuhanju već je vijekovima i lijek za niz bolesti.

Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima. Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crijevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripa. Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, vjerovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli. Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 odsto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi.

Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata:

Rakija od žalfije:

Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedjelje, procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedjelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vrijeme, svakog dana pijte po malo.

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti:

U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana. Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!

Žalfija i cimet protiv bronhitisa:

Rastopite dvije kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mlijeka, kao kada pravite prepečeno mlijeko. Kad prokuha, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte tri puta u toku dana.

Izvor: net

Author: admin