ČUDO ZA PLUĆA I BRONHIJE, LAKO SE PRAVI: Lijek naših baka protiv kašlja i za snažan imunitet!

Kako se pravi med od maslačka – prirodni lek protiv kašlja i za imunitet po receptu naših baka!

Od korijena do vrha, maslačak je lekovita biljka koja se u narodnoj medicini od davnina primenjuje za lečenje raznih oboljenja. Od ove biljke se najčešće pripremaju čajevi, od listova se sprema salata, ali od cvjetova možete napraviti izuzetno zdrav i ukusan med ili džem od maslačka.

Najčešće se med od maslačka koristi za liječenje respiratornih infekcija, čuva zdravlje pluća, jača imunitet i odličan je za detoksikaciju. Svakog jutra uzimajte kašičicu meda od maslačka, dobićete sjajan eliskir za zdravlje cijelog organizma.

Recept za med od maslačka

Sastojci:

200 svježe ubranih cvjetova maslačka
1 limun
1 pomorandža
2 l vode
2 kg šećera

Priprema:

Važno je da cvjetove bertete na čistom i nezagađenom području, u prirodi i sooskoj sredini – gdje nema previše automobila, prašine, zagađenja. Uberite cvjetove i potpuno uklonite zelene liskle i stabljike. Važno je da ostanu samo cvjetovi, zatim ih dobro operite u hladnoj vodi.

Stavite cvjetove u šerpu, prelijte sa 2 litra vode, pa kuvajte na jakoj vatri. Kada proključa, treba da kuhate još oko 20 minuta. Šerpu tokom kuhanja poklopite. Nakon toga procijedite i dobijenu tečmnost sipajte u veću šerpu, dodajte šećer i stavite da se kuha na srednjoj vatri. Konstantno miješajte dok ne vidite da se šećer istopio i da se smjesa zgusnula.

Povezani sadržaj:  NAPUHAN STOMAK, OPADANJE KOSE I MUČNINA – OVO NISU SIMPTOMI RAKA, NEGO OVE BOLESTI: Obratite pažnju na simptome

Operite limun i pomoranže, pa ih isjeckajte i dodajte u med. Važno je da voće bude organskog porijekla, jer obavezno u med treba da ih stavite sa korom. Miješajte i kuhajte dok ne obije gustinu meda, a zatim sklonita sa vatre da se ohladi. Dobijeni med zajedno sa sve voćem sipajte u čiste tegle, poklopite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Ukoliko ne konzumirate šećer, isti efekat možete postiči i ako umjesto šećera koristite livadski med u pripremi meda od maslačka.

Izvor: Sensa

Author: admin