DOKTORICA IZ HITNE UPOZORAVA: Ovaj napitak nikako ne smije da se pije na vrućini

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći dala je savjete kako najlakše preživjeti vrućinu.
Ovog vikenda će, prema prognozi, u Srbiji biti tropske vrućine pa je potrebno da obratimo posebnu pažnju na to šta jedemo i pijemo, ali i kako se oblačimo i ponašamo. Doktorka je kazala i da su dva perioda dana na koja ne biste pomislili vrlo opasna!

“Kada je vruće, može doći do sunčanice i toplotnog udara. Razmišljajte o tome da zaštitite glavu, pijte puno tečnosti i ne unosite supstance koje imaju razdražujuće dejstvo. Stalno ponavljamo, bez preterivanja sa al*oholom, toplota i al*ohol u kombinaciji izazivaju geometrijsku progresiju povećavanja dejstva. Ovih dana imamo i veliki broj al*oholisanih mladih, i to u stanju obeznanjenosti, apelujemo na roditelje da ne ignorišu problem ako se ponavlja na svakih nekoliko mjeseci, a njihovo društvo da pozovu pomoć kada vide da se situacija otima kontroli”, rekla je doktorka. Kada je u pitanju hrana koja rashlađuje, ona je savetovala da nam “priroda bude saveznik”.

“Ne pijte energetska pića koja će imati neko instant dejstvo, najbolji saveznik nam je priroda. Pijte vodu, jedite svježe voće i povrće, pa zatim ribu i lakšu hranu. Potrebno je da nosimo lakše materijale i nadoknadimo gubitak minerala“, rekla je doktorka i upozorila da ne možemo da “pobijedimo” ni Sunce, ni zakone prirode, ali možemo sebi da pomognemo da lakše preguramo “paklene” temperature.

“Posebno pazite u dijelovima dana kada se menja stepen osvjetljenja, dakle to su svitanje i uveče kada pada veče. Tada budite pažljivi. Vozači i učesnici u saobraćaju ne smiju da čekaju da im pozli i da se onesvijeste, već prije toga da se sklone u hlad ili naprave pauzu. Kada je kupanje u pitanju, ni slučajno ne skačite u vodu, ne ulazite sa punim stomakom niti pod dejstvom al*ohola i psihoaktivnih supstanci”, rekla je doktorka Jevtić.

(Žena Blic)

Author: admin