Izbjeljuje veš, uklanja buđ, čisti i dezinfikuje: Ovaj sastojak čini čuda, a duplo je jeftiniji od hemikalija

Pored toga što nije skup, hidrogen je takođe visokoefikasno sredstvo koje bi trebalo da ima svako domaćinstvo. Pomoću rastvora vodonik- peroksida (hidrogena) mogu se, ne samo dezinfikovati rane, već se može koristiti na toliko mnogo drugačijih i korisnih načina.

Donosimo vam nekoliko načina na koje hidrogen možete da iskoristite u domaćinstvu.

Očistite bakterije s voća i povrća
Jedan od najboljih načina da uklonite neke mikroorganizme koji izazivaju bolesti s kore voća i povrća jeste pomoću troprocentnog hidrogena. Napravite mješavinu od jednakih količina vode i ovog hidrogena i potopite voće i povrće. Ostavite da stoji 10 minuta, pa isperite čistom vodom.

Za ispiranje usta

Mnoga sredstvaza ispiranje usta sadrže u sebi hidrogen. Zašto ga onda ne biste upotrebili u tu svrhu kad je jeftiniji? Pomiješajte jednake količine troprocentnog hidrogena i vode, te koristite za ispiranje usta isto kao kupovno sredstvo. Osim dezinfekcije, još jedna korist je što će vam malo prosvijetliti zube.

Ogledalo bez mrlja
Kada vam nestane sredstvo za čišćenje stakla, upotrebite hidrogen. Uzmite papirni ubrus, isprskajte ga troprocentnim vodonik-peroksidom, pa oribajte ogledalo. Ukloniće sve mrlje, čak i one najupornije, a ogledalo će zasijati kao da je novo.

Dezinfikujte dečje igračke
Nema potrebe da kupujete skupe maramice za dezinfekciju. Isti efekat ćete postići i ako dečje igračke poprskate hidrogen peroksidom. On nije otrovan, a ukloniće bakterije i viruse koje mogu da izazovu infekcije i bolesti.

Izbijelite požutjeli veš
Bijele krpe, stolnjaci, čarape i majice vremenom dobiju žućkastu boju. Povratite im bjelinu i sjaj tako što ćete u mašinu za veš, u ciklus za ispiranje, umjesto sredstva za izbeljivanje tkanina sipati pola šolje hidrogena. Dobićete isti efekat za manje novca.

Osvježite sunđere
Poslije duže upotrebe kuhinjski sunđeri dobiju neprijatan miris i promijene boju. Hidrogen se smatra jednim od najbezbednijih sredstava za dezinfekciju. Potopite sunđere u mješavinu od jednakih količina hidrogena i vode, ostavite da malo odstoje, pa ih isperite vodom. Ako poslije ovoga neprijatan miris ostane, vrijeme je da ih bacite.

Uklonite tragove znoja
Imate problem s flekama od znoja na majicama i košuljama? Probajte sledeći trik: pomiješajte kašiku tečnog deterdženta za pranje sudova i dvije kašike hidrogena, nanesite na fleku i ostavite da stoji sat. Poslije toga isperite tkaninu kao inače.

Očistite frižider
Kada sređujete frižider, izvadite iz njega sve namirnice, pa ga poprskajte hidrogenom. Ostavite da stoji 15 do 20 minuta, a onda ga obrišite čistim sunđerom. Lako ćete ukloniti fleke, a nestaće i neprijatni mirisi. Isto možete da uradite i s mašinom za sudove.

Skinite fleke od krvi
Ako se posječete tokom sjeckanja povrća u kuhinji pa okrvavite majicu ili dijete padne i izgrebe koleno pa isfleka bermude, fleku od krvi ćete lako skinuti pomoću hidrogena. Sipajte ga direktno na fleku, ostavite da stoji nekoliko minuta i na kraju isperite hladnom vodom.

„Ubijte“ buđ i plijesan
Kao što je već rečeno, hidrogen ubija bakterije, ali takođe otklanja i gljivice kao što su buđ i plijesan. Zato uzmite bocu sa vodonikom i poprskajte svoje kupatilo, podove, zidove, pa čak i zavjesu za tuš. Taj „šušteći zvuk“ će vam biti dovoljan dokaz da peroksid radi svoje.

Author: admin