KAFA PO VRUĆINI MOŽE OZBILJNO DA NAS PREVARI: Doktor otkrio – može da se pije, ali pod OVIM USLOVOM

Topli dani su uveliko počeli, ali meteorolozi najavljuju jako sparno i vruće ljeto. Drugim riječima, tropski dani nam tek predstoje, zbog čega treba dodatno da obratimo pažnju na neželjene zdravstvene posledice. Čak i oni koji nemaju zdravstvene probleme, a pridržavaju se zdravih životnih navika, nisu imuni na opasnost paklenih vrućine

Pored zaštite koja podrazumijeva sklanjanje sa sunca u centralnim vremenskim intervalima, laganu odjeću i dovoljnu količinu tečnosti, postoji i pravilo za omiljeni napitak mnogih. Kafa tokom ljeta lako može da nas prevari, ističe dr Ivan Gornik. Dovodi do smanjene hidratacije, ali postoji način na koji može da se pije u vrelim danima.

“Kafa dovodi do smanjene hidratacije, ali možemo sebi da priuštimo dvije do tri male šoljice ili jednu veliku, pod uslovom da obilno dodajemo vodu. Znamo da je kafa diuretik, tako da uzrokuje da gubimo tečnost iz tijela, a mokrenje izazvano kafom može da nas navede da pomislimo da imamo dovoljno tečnosti, čak i kada je nemamo”, kaže dr Gornik za Jutarnji.hr.

Kada pijete kafu, poželjno bi bilo da izbjegavate kafu sa ukusima i različitim dodacima, sirupima, šećerima i zaslađivačima. Najbolja opcija bila bi da kafu pijete kod kuće i da to bude domaća kafa ili espreso, bez bilo kakvih dodataka i šećera. Najbitnije je da ne preterujete sa količinom popijene kafe u toku dana i kao što doktor kaže – dvije do tri male kafe su sasvim dovoljne.

Author: admin