KAKO DA IZBACITE VIŠAK VODE IZ ORGANIZMA: Ove namirnice su svuda oko vas, a mogu da vas oslobode muka

Određene namirnice i biljke pokazale su se korisnim kod izbacivanja vode iz organizma.

Višak vode u organizmu problem je sa kojim se često susrećemo, a uz pomoć ishrane moguće da je ublažiti. Mnogi čajevi mogu da pomognu da se višak vode iz organizma izbaci, a među prvima je čaj od peršuna. Potrebno je da dvije kašike sušenog peršunovog lišća ostavite u šolji ključale vode. Nakon 10 minuta procijedite i pijte 3 puta na dan.

Čaj od maslačka ima puno kalijuma, koji takođe pomaže da se smanji nivo natrijuma u organizmu. Kašiku sušenog korijena maslačka sipajte u šolju vrele vode i ostavite da stoji 10 minuta. Nakon toga procijedite i pijte, preporučuje se tri puta na dan.

Komorač ili divlja mirođija je još jedna biljka koja ima diuretička svojstva i koja pomaže da se višak vode izbaci iz tijela kroz bubrege. Jedna kašika sjemena komorača stavi se u šolju vrele vode kako bi se napravio čaj. Nakon 10 minuta procijedite i pijte 3 puta dnevno.

Kod izbacivanja viška vode korisnim su se pokazali i crni i zeleni čaj, kao i čaj od hibiskusa.

Pored pomenutih biljaka, postoje i određene namirnice koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, a koje su se takođe pokazale kao diuretici. Među njima su špargla, cvekla, kupus, krastavac, bijeli luk, brusnica, lubenica.

Promjenom određenih životnih navika takođe možete spriječiti zadržavanje viška vode u organizmu.

– Izbacite namirnice koje vam smetaju. Nadutost i zadržavanje vode može biti jedan od simptoma neteolerancije na hranu, bilo da su u pitanju mlečni proizvodi, pšenica ili nešto drugo.

– Smanjite unos soli i ugljenih hidrata, jer i jedno i drugo ima sposobnost da za sebe vezuje molekule vode, koji će ostati zarobljeni u vašem tkivu.

– Vježbajte. Vježbanjem se znojite i to je jedan od načina da, pored izmokravanja, izbacite vodu i soli iz tijela. Trčanje je idealna aktivnost za tako nešto.

– Pijte više vode. Oko 8 čaša vode dnevno potrebno je da bi vaše tijelo normalno funkcionisalo i ostalo hidrirano.

– Izbjegavajte al*ohol. Al*ohol u prevelikim količinama dovodi do dehidracije.

– Eliminišite stres. On je uzročnik brojnih hormonalnih promjena koje za posljedicu mogu imati baš zadržavanje vode u organizmu. Pokušajte da ga se riješite izbjegavanjem stresnih situacija ili nalaženjem načina da se sa njima suočite. Takođe, vodite računa da imate zdrav san.

Tekst: Lepa&Srećna

Author: admin