Kopriva je od davnina poznata kao najmoćniji lijek: Evo kako se koristi i za koje bolesti

Poznata izreka “neće grom u koprive” ima izvorište u germanskoj mitologiji gdje je kopriva bila simbol boga “munje-groma”.

Kopriva (Urtica dioica L.), Familiae Urticaceae – obitelj koprivki; ljekarnički naziv – Folium Urticae) stavljala se pokraj ognjišta za oluja kako grom ne bi udario u kuću.

Egipćani su koprivu kultivirali i jeli. U pučkoj medicini postoji na stotine recepata o pripremi koprive kako za liječenje, tako i za dijetalnu prehranu.

Prema mojem iskustvu, ne postoji bolest za koju se kopriva ne preporučuje, bilo kao dijetalno jelo ili kao ljekoviti napitak. Uvjerio sam se da u liječenju koprivom dolazi do iznimno brzo vidljivih poboljšanja, što baš nije slučaj kod drugih ljekovitih biljaka.

Sok od svježe koprive i sterilizirani sok koprive na prvom su mjestu po čudotvornom djelovanju, ali samo ako se poštuje provjereni recept.

Poneki čitatelj s pravom očekuje moje obrazloženje o čudotvornom djelovanju soka koprive. Odgovor je jednostavan: “Tamo gdje klasična medicina ne uspijeva naći lijek, uzmite sok koprive.”

Moćno povrće

Uvrštavanjem koprive u jelovnik dobiva se povrće koje u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona.

Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanje broja crvenih krvnih stanica, na razinu šećera u krvi (smanjuje je), na žlijezde koje potiče na rad i na sprečavanje porasta bijelih krvnih zrnaca kad je riječ o radioaktivnom zračenju te za liječenje posljedica radioaktivnog zračenja.

Uzimanje svježeg soka i čaja od koprive korisno je u liječenju: raznih anemija (naziva se još i željezni tonik), u prevenciji ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upala mokraćnih kanala i mjehura (za jače mokrenje, kod cistitisa, infekcija, raznih iritacija, krvarenja, kod pojave krvi u mokraći, katara, kamenaca i pijeska), bolesti prostate (upale, infekcije, benigne hiperplazije prostate (BHP), povećane prostate, pri teškoćama u mokrenju – ekstrakt od korijena koprive stimulira muške hormone – testosteron i ženske – estrogen).

Pomaže oboljelima od šećerne bolesti jer smanjuje razinu šećera u krvi i dobra je dijetalna namirnica, preporučuje se oboljelima od Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, zatvora, pogotovo za odstranjivanje određenih zadebljanja, zaustavlja i sprečava krvarenje, naročito iz nosa (u nos se ukapa svježi sok iz listova koprive) te krvarenja iz maternice, pluća, crijeva, bubrega i mokraćnih putova, a izvrsno djeluje i kod hemofilije te kod krvarenja slabih krvnih žila.

Pomaže kod peludne groznice i ostalih vrsta alergija (otvara začepljen nos te ublažava i liječi infekcije koje izaziva alergen), pobuđuje izmjenu tvari, jača i čisti krv i cijeli organizam, liječi bolesti metabolizma, jača imunitet, snižava visok tlak, sprečava stvaranje kamenaca i pijeska u bubregu i mjehuru i uništava ih, liječi posljedice radioaktivnog zračenja, pojačava stvaranje mlijeka u dojilja, potiče rast kose, sprečava ćelavost i otklanja prhut, liječi jetru (detoksicira i jača, masna jetra, žutica, insuficijencija jetre, slaba jetra), dobra je za bolesti žuči i slezene, bolesti želuca i crijeva (katar, gastritis, krvarenja, proljevi, upale crijeva, kronične upale tankog crijeva…), kod oboljenja dišnih putova i organa, kod raznih tumora i težih oboljenja, kožnih oboljenja (nečistoće, sunčane pjege, opekline, ekcemi, koprivnjače).

Žarenjem bolnih reumatskih mjesta svježom koprivom, kao i kod išijasa, olakšavaju se bolna stanja, pojačava protok površinske cirkulacije kože, raznih rana, a naročito venskih rana na potkoljenici (pije se čaj od koprive i rana se maže svježim sokom, a tinkturom od koprive se čisti – također se može stavljati oblog od kratko prokuhanih listova koprive na veće venske rane), bolesti ženskih spolnih organa i menstrualnih tegoba (razne bakterijske infekcije, infekcije s kandidom, kod neredovitog ciklusa, predmenstrualni sindrom), reume kostiju i zglobova (osteoartritis, reumatoidni artritis, burzitis, tendinitis), gihta (pojačano izlučuje mokraćnu kiselinu), hemoroida (ispiranje čajem). Umjesto soka od koprive koristi se čaj od osušene koprive, prema receptu.

Regenerira organizam

Kopriva je djelotvorna kod svih upalnih unutarnjih procesa, naročito kod urinarnog i respiratornog sustava (infekcije, alergije, bronhitis, kašalj, laringitis, astma kod koje djeluje kao antihistaminik u obliku čaja od listova i korijena, peludna hunjavica i kihavica, peludna groznica, tuberkuloza – uzimati čaj i sirup s medom).

Iskustva mi govore da su osobe koje su slijedile moje upute o korištenju koprive, i to u ciklusu proljetnog čišćenja organizma s mladim izdancima koprive u obliku proljetnih juha od divljeg samoniklog jestivog bilja (mladi izdanci, bazge, bujadi, paprati, šparoge, bljušta te maslačka i poriluka) ili u miješanim proljetnim salatama (maslačak, poriluk, vlasac, cvijet ljubičice i jaglaca, trputca, lavljeg zuba, koprive, itd.) bile zaista preporođene.

Uzimajući u obzir sva ljekovita svojstva koprive, u napisima koji su izlazili u novinama preporučivao sam čajne gljive (kombuš) sa šipkom i koprivom.

Kontraindikacije:

Svježi sok i svježu biljku potrebno je uzimati s velikim oprezom jer su moguća trovanja zbog hipodermičkog djelovanja sitnih žarnica na sluznicu želuca. Preporučuje se sok i biljku kratko prokuhati.

Izvor: otkrivenozdravlje.com

Author: admin