LIJEČI SKORO SVE: evo razloga zasto da kopriva bude vaša omiljena biljka..

Ona raste širom planete i odavno se koristi u ishrani ljudi, ali i za medicinske svrhe.

Veoma je hranjiva, ali i ljekovita. Štaviše, ona je jedna od onih biljki koja može poslužiti kao lijek za skoro pa sve što vas muči: od artritisa do infekcije mokraćnog mjehura.

Lijek za artritis

Lišće koprive se može koristiti za liječenje bolnih simptoma atrtitisa, gihta, reumatizma. Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju lupus i druge auto-imune poremećaje pate od bolova u zglobovima te da im olakšanje može pružiti čaj od koprive ili konzumiranje koprive u ishrani. Ona alkalizuje organizam te eliminiše mokraćnu kiselinu iz zglobova usljed čega dolazi do olakšanja bola kod osoba koje pate od gihta.

Zdravstvene koristi koprive za žene

Kopriva je veoma bogata željezom što je čini odličnom namirnicom za borbu protiv anemije i umora. Ona poboljšava zdravlje jetre i hormonski sistem žene. Trudnice imaju koristi od ove biljke, jer ona štiti od krvarenja i jača fetus. Takođe, kopriva poboljšava proizvodnju mlijeka kod dojilja, ublažava simptome PMS-a i menopauze.

Biljni lijek protiv alergija:

Lišće korpive se može koristiti kao biljni tretman i homeopatski lijek za olakšanje simptoma astme, polenske groznice, koprivnjače i drugih vrsta alergijskog dermatitisa.

Zdravlje urinarnog trakta

Kopriva potpomaže funkcionisanje mokraćnog mjehura i urinarnog trakta i kod žena i kod muškaraca. Čaj od koprive pojačava mokrenje te pomaže u “razbijanju” kamena u bubregu. Takođe, istraživanja pokazuju da ova biljka može pomoći kod smanjenja uvećane prostate.

Opadanje kose i kožna oboljenja

Čaj od koprive ublažava ekceme i akne, pomaže u uklanjanju bradavica (kada se nanosi površinski) te ublažava svrabež i osip koji nastaje od koprivnjače. On ima stimulativno dejstvo na vlasište, kada se koristi za ispiranje kose, a mnogobrojna istraživanja pokazuju da pomaže u regeneraciji kose i vraćanju njene prirodne boje i sjaja. Pored toga, čaj od koprive efikasno uklanja i perut.

Probava

Lišće koprive prilično je efikasno u ublažavanju raznovrsnih probavnih smetnji, kao što su gastroezofagealni refluks (GERD), gasovi, mučnina, povraćanje, kolitis i celijakija (nepodnošljivost organizma na gluten). Pored toga, ljekovito dejstvo koprive na sluznicu čini je efikasnim biljnim tretmanom protiv upale grla, otečenih hemoroida i krvarenja nosa.

Izvor: Minimagazin.info

Zapratite nas i podjelite!Hvala.

Author: admin