MUČE VAS GASOVI I NADUTOST: Jedite ovu biljku svaki dan i imat ćete zdrav stomak!

Većina ljudi ima roblem nadutosti i gasova. Neprijatni grčevi u želucu i uznemirena crijeva javljaju se uglavnom kao posljedica nedovoljnog žvakanja hrane, kada se unosi više vazduha nego što je potrebno. Takođe, na pojavu ovog problema utiču i ugljeni hidrati, kao i laktoza iz određenih namirnica poput mleka, kupusa i nekih vrsta žitarica. Hrana je glavni uzročnik nadimanja, a neke se namirnice smatraju prirodnim proizvođačima gasova: vrući hljeb, voće, povrće, (naročito pasulj, kupus, karfiol, boranija i grašak), mliječni proizvodi i gazirana pića.

Navedene namirnice sadrže puno ugljenih hidrata koje organizam ne može u potpunosti da svari, te dolazi do pojave gasova. Vještački zaslađivač — sorbitol ima osobinu da stvara gasove. Stomak se najčešće nadima zbog hrane koja se teško vari, ali može biti znak i da se u telu razvija opasna bolest, poput karcinoma. Ako često osjećate nadimanje stomaka, treba obavezno da posjetite ljekara, a mnogi stručnjaci za lječenje ove tegobe preporučuju biljku koju skoro svako ima u kuhinji. Riječ je o peršunu koji je diuretik, antiseptik i reguliše upale, a vijekovima je poznat kao vrlo ljekovita biljka u narodnoj medicini.

Peršun ima karminativna svojstva, kao i bosiljak, morač i kamilica, što ga čini moćnim prirodnim lijekom koji rješava problem nadimanja i gasova. Možete skuhati čaj od peršuna, piti vodu u kojoj je stajao ili ga stavljati u jela kako bi pomogao u regulisanju metabolizma i radu crijeva. Takođe, peršun sadrži folne kiseline, antoksidante (flavonidi), zdrava jedinjenja (miristicin i apiol) i vitamine K, C i A, pa je odličan prirodni lijek za cio organizam. Mnogi stručnjaci preporučuju i đumbir u borbi protiv nadimanja stomaka.

Očistite organizam od toksina i spriječite opasne bolesti jetre i stvaranje kamena u bubregu, a evo koji domaći lijek želi da proba cijeli Internet. Stavite šolju vode da proključa, a zatim dodajte kašičicu kurkume i kašičicu đumbira u prahu. Promješajte napitak, pa dodajte jednu šolju mlijeka. Napitak procjedite i zasladite medom. Đumbir i kurkuma su poznati kao namirnice koje najbrže izbacuju otrove iz tijela, a njihova kombinacija sa medom i mlijekom sačuvaće zdravlje organa.
Napomena: Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)

Author: admin