NAJMOĆNIJI PRIRODNI LIJEK: Svako jutro uzimajte ovu mješavinu i samo pratite šta se dešava…

Svako jutro uzmite ovu mješavinu i samo pratite šta se dešava…

O lekovitim svojstvima belog luka zna se od davnina, a sada su ona i potvrđena. Evo kako su beli luk koristili narodi kroz istoriju, a kako danas možemo njime da se lečimo i gde sve može da nam pomogne.

Stara medicina poznaje beli luk kao veoma dobro sredstvo u lečenju mnogih bolesti. Još su stari Egipćani svojim robovima davali beli luk kako bi ih održali u dobroj kondiciji, a u Japanu je korišćen protiv poznate bolesti beriberi.

Tokom istorije u svim delovima sveta, za vreme ratova, kada god bi vladali glad i nemaština, beli luk je bio i značajna namirnica i lek protiv mnogih bolesti. Crni hleb, beli luk i kiselo mleko osnovne su namirnice stogodišnjaka sa Kavkaza. Poznata savremena istraživanja takođe govore o tome da beli luk ima značajnu ulogu u borbi protih holesterola i visokog krvnog pritiska. U apotekama širom sveta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi belog luka koji se primenjuju kao pomoćna lekovita i preventivna sredstva. I domaća narodna medicina takođe veoma ceni ovu biljku, tako da se često nalazi u stastavu mnogih melema i prirodnih lekova na biljnoj bazi.

O lekovitim svojstvima ove biljke priča Prof. dr Branislav Mihajlović iz Instituta za prirodne nauke:

“Na prvom mestu beli luk snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga ova biljka je dokazani antibiotik, pa se često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristi se i kao preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem belog luka umanjuje se opasnost od pojave raka, pojačava imunitet i prozvodnja antitela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i krvnog udara”, kaže Prof. dr Mihajlović. Zanimljivo i neobično je i to da beli luk čak otklanja i umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje, a sve to zahvaljujući selenu – mineralu koji se nalazi u ovoj biljci. On takođe deluje i protiv crevnih parazita, tako da osobe koje redovno uzimaju ovu namirnicu teško da mogu da obole od njih.

Najmoćniji prirodni lek – med i luk:

Sastojci:

– 350 grama domaćeg meda

– 12 čenova belog luka

– manja tegla sa poklopcem

Priprema:

Očistite beli luk i iseckajte ga što sitnije. Izručite sav med u teglu, zatim tome dodajte naseckani beli luk, promešajte i zatvorite. Odložite teglu na tamno mesto i ostavite da stoji najmanje jednu nedelju, a nakon toga je ovaj prirodni lek spreman za konzumiranje.

Primjena:

Uzimajte po jednu kašiku ove mešavine svakog jutra na prazan stomak, tako ćete okrepiti organizam i dati mu dovoljno energije. Pomaže u jačanju imuniteta, a ukoliko ste već prehlađeni, skratiće vreme oporavka.

Gde nam je ova namirnica još od pomoći priča dr Mihajlović:

“Uz pomoć svežeg belog luka uspešno se leči i lambrija i to za nekoliko dana. Ova biljka takođe je velika pomoć i protiv gljivičnih infekcija. Upotrebljen u malim količinama kao dodatak jelima koja izazivaju gasove kao što su pasulj i grašak umanjuje nadimanje stomaka. Takođe je poznat i kao antioksidans, usporava proces starenja i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja kao što su katarakta, bronhitis, Parkinsonova bolest itd”, navodi on. Ono što je interesantno još je i činjenica da bebe u toku dojenja popiju veću količinu mleka ukoliko je majka malo pre dojenja konzumirala beli luk. Ono što je takođe pozitivna stvar je to što ova namirnica neće dodatno izazvati grčeve kod beba.

Možda i najvažnije, Prof. Dr Branislav Mihajlović potvrđuje da je beli luk učinkovit i protiv prehlade i gripa, evo i na koji način:

“Na samom početku gripa ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva čena belog luka, jer ova biljka efikasno ubija viruse, bakterije i gljivice, pa u samom startu može sprečiti dalji razvoj bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, opet će pomoći beli luk jer je snažan antibiotik. Olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi”.

Za kraj, dobra strana belog luka je i to što poseduje lekovita svojstva kako u svežem, tako i u kuvanom obliku:

U svežem obliku dobar je kao zaštita od virusa, gljivica i bakterija, a u kuvanom daje najbolje rezultate za zaštitu krvnih sudova, protiv infarkta i tromboze. Tako da, ne dozvolite da vas miris udalji ili spreči da konzumirate ovu namirnicu. Ono što će vam ona doneti daleko prevazilazi ovu malu neprijatnost.

Izvor: net

Author: admin