NAPRAVITE PRIRODNI ASPIRIN OD BOROVNICA: Ublažava bol, upale, a liječi dijabetes

Borovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale, priča Zoran Jelenković, ekonomista i travar, koji se više od 30 godina bavi sakupljanjem i proučavanjem ljekovitog bilja.

Evo šta sve borovnice sadrže:

Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne dijelove mozga od oštećenja. Naučnici smatraju da borovnice mogu da uspore proces gubitka pamćenja nastalog usljed godina i pada motoričkih sposobnosti.

Vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetan holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL).

– Katehin, koji aktivira gen za sagorjevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku za 77 odsto.

Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.

– Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

Čaj liječi dijabetes

Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare, objašnjava Zoran. On se pravi od sušenih vrhova mladih grana u cvjetu, dok na njima ima smole. Grane se suše na promaji, na tamnom mjestu, a proces traje 15 dana.

Plodovi sušene borovnice zadržavaju sve osobine svježe ako je proces sušenja izveden pravilno, a to znači na temperaturi do 40 stepeni.

Zamrznuta je isto dobra, a da bi sačuvala svojstva, ne smije da bude duboko zamrznuta. Kad se tako čuva, zdrava je i u kolačima i pitama.

Izvor: zena.blic.rs

Zapratite nas i podjelite!Hvala.

Author: admin