NEUNIŠTIVA ENERGIJA: Čaj od ove biljke vam može pomoći kod svih bolova…

Čaj od ove biljke vam može pomoći kod svih bolova…

Ovu višegodišnju biljku krase mesnati debeli listovi puni vode. Možemo reći da raste svuda, a u našim krajevima služi kao ukrasna i kao ljekovita biljka. Iako vam je ova biljka vjerovatno najpoznatija kao lijek za uhobolju i zubobolju, ona ima i druge namjene! Latinsko ime joj je Sempervivum, koji dolazi od latinske riječi semper, što znači uvijek i vivus, što znači živ, a svjedoči o svojoj neuništivosti u najrazličitijim uslovima života.

Sastav biljke i njena namena:

Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vrijedne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Ova biljka je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korišćenja se primjećuje i smanjenje bola. Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće djeluje na imunološki sustav i prevenciju mnogih oboljenja. Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čaj od čuvarkuće:

Ako imate bolne menstruacije, grčeve, proljeve i čireve, čaj od čuvarkuće odlična je pomoć kod navedenih tegoba. Pripremite ga tako da 10g svježe ili 12g osušene čuvarkuće kuhate 15 minuta u 250ml vode bez šećera. Procijedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutro na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jedna kašika čaja.

Izvor: net

Author: admin