PARADAJZ JE KRALJ ZDRAVLJA: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZAŠTO GA MORAMO STALNO KONZUMIRATI

Paradajz je glavni prehrambeni izvor antioksidansa likopena, koji je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i raka. Također su odličan izvor vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K.

Zdravstvene dobrobiti Paradajza

Konzumacija paradajza i proizvoda na bazi paradajza povezana je s poboljšanim zdravljem kože i manjim rizikom od srčanih bolesti i raka.

Zdravlje srca

Bolesti srca – uključujući srčane i moždane udare – najčešći su uzrok smrti na svijetu. Studija na muškarcima srednjih godina povezala je nizak nivo likopena i beta-karotena u krvi s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Sve više dokaza iz kliničkih ispitivanja sugerira da dodatak likopena u ishranu može pomoći u snižavanju LDL (lošeg) holesterola Paradajz takođe pokazuje zaštitni učinak na unutarnji sloj krvnih žila i mogu smanjiti rizik od zgrušavanja krvi

Zdravlje kože

Paradajz se smatra korisnim za zdravlje kože . Hrana na bazi rajčice bogata likopenom i drugim biljnim spojevima može zaštititi od opeklina.

Brza dijeta sa heljdom je sve što vam treba, ako želite na brzinu da se otarasite par kilograma viška.

U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični, dijetski proizvod, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1 i B6. Posle dve nedelje držanja dijete sa heljdom možete da izgubite 7 do 10 kg i ujedno očistite svoj organizam.

Pripremanje heljde:

Uveče proprženu heljdu u zrnu zalite kipućom vodom, ocedite i ponovo zalite kipućom vodom, poklopite i ostavite preko noći. Ujutru je spremna za upotrebu. Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, već prema svom apetitu.

Jelovnik dijete:

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, soseva i soli (jedino može soja sos). U toku dana popite 1 litar kefira (1%-1,6% m.m.) i pijte minimum 1,5 litra vode dnevno. Dozvoljena je i kafa, ali ne više od dve šolje dnevno, bez šećera. Poželjno je da četiri sata pre odlaska na spavanje završite sa poslednjim obrokom.

U toku dana možete uzimati voće i povrće (jabuka, narandža, kupus salata, zeleno povrće, suve šljive, kašiku meda). Možete jesti bareno zeleno povrće – spanać, brokoli, prokelj, grašak, ali bez soli i drugih začina.

Heljdina dijeta nije gladovanje, tako da ne bi trebalo da imate osećaj gladi. Kada završite sa dijetom čišćenje organizma se nastavlja još nekoliko dana, pa nemojte odmah da se merite, već sačekajte još 3-4 dana da stanete na vagu.

(zena.blic.rs)

Author: admin