RAKIJA – NEVJEROVATNO PIĆE: 12 zdravstvenih tegoba koje će moćno piće otjerati

“Popij malo rakije, bit će ti bolje”, rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njezinoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.

1. Bol u želucuPojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

 

2. ZuboboljaGutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

 

3. GrloboljaAko je grlobolja tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj s par žlica rakije. Saznajte još trikova koji će preko noći umiriti upaljeno grlo.

 

4. Menstrualni boloviPar gutljaja bilo koje slatke rakije po vlastitom ukusu može ublažiti grčeve i osjećaj mučnine u želucu koji često prati menstruaciju.

 

5. Bol u leđimaMalo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.

 

6. Ukočen vratBaš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.

 

7. Bolovi kod reumatskih bolestiMeđu oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

 

8. OteklineRakija dokazano hladi kožu pa dobro djeluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

 

9. Loša cirkulacijaNaše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

 

10. Urološki problemiRakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

 

11. Mučnina u vožnjiNaravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i ovu tegobu.

 

12. Dezinfekcija ranaRakija može poslužiti kao sredstvo za dezinfekciju npr. kuhinjskih posjekotina ili bilo kakvih drugih rana za koje bismo inače koristili medicinski alkohol.

Izvor: zadovoljna

Author: admin