SIMPTOME BOLESNE JETRE NE MOŽETE DA NE PRIMIJETITE: Važno je da se otkrije u ranoj fazi – ovo su promjene koje se dešavaju na tijelu

Simptomi bolesne jetre su specifični.

Pravilno funkcionisanje jetre ključno je za cjelokupno zdravlje organizma. Jetra čisti krv metabolizirajući al*ohol, lijekove i razne otrovne supstance. Ona proizvodi esencijalne telesne proteine, uključujući one koji sprječavaju zgrušavanje krvi. Omogućava snadbevanje krvi hranljivim supstancama i proteinima koji sprečavaju infekcije, a proizvodi i holesterol. Bolesti jetre su u stalnom porastu,  a simptomi koji ukazuju na problem su: umor, slabost, gubitak težine, gubitak apetita, mučninu, bolove u stomaku i žutilo kože i očiju.

Masna jetra je bolest se pojavljuje u dva glavna oblika. Nealkoholna masna bolest jetre je pojam za niz stanja uzrokovanih nakupljanjem masti u jetri. Takođe možete da dobijete al*oholnu bolest jetre, što je oštećenje jetre čiji je uzork prekomjerni unos al*ohola. Simptomi koji ukazuju na ozbiljno oštećenje jetre su povraćanje krvi, lako stvaranje modrica, svrb kože i oticanje donjeg dijela stomaka, taman, crn i katranast izmet i tamna mokraća, a oni zahtjevaju hitnu lekarsku pomoć. I promjene na koži ukazuju na probleme sa jetrom.

“Crveni dlanovi su obično simptom progresivne bolesti. Jetra čisti naš organizam, oslobađa nas, između ostalog, hormona koji nam nisu potrebni. Kod muškaraca, na primjer, to su estrogeni – ženski polni hormoni. Kada jetra ne radi dobro, oni se akumuliraju, a estrogeni dovode do vazodilatacije (širenja krvnih sudova), pa dlanovi postaju crveni”, objasnio je kardiolog German Gandelman.

Šta uništava jetru?

al*ohol
lijekovi
autoimune reakcije
virusne bolesti
masna hepatoza
Ako sumnjate da imate problem sa jetrom zakažite ljekarski pregled, a projmena režima života je ključna za regeneraciju. Ishranu treba obogatiti pasuljem, graškom, boranijom, kao i orašastim plodovima – orahom, lješnikom, bademom, sjemenkama susama, suncokreta i bundeve. Od mesa je najbolje konzumirati pileće i ćureće, bez kožice. Fizička aktivnost je jako važna.

Izvor: Lepa&Srećna

Author: admin