SINDROM NERVOZNIH CRIJEVA NE MOŽE DA SE IZLIJEČI: Dr Lukić otkriva šta stolica govori o vašem stomaku – jedan spol IZLOŽENIJI

Gastroenterolog objašnjava koji su simptomi sindroma nervozih crijeva i kako se liječe!

Prema jednoj statistici od sindroma nervoznih crijeva u Srbiji pati svaka peta osoba. Postavlja se pitanje šta izaziva nadutost i poremećaj varenja, koji su simptomi i kako se liječe? O tome je za K1 TV govorila gastroenterolog dr Snežana Lukić.

“To znači da neko jako pati, da ima tegobe po tipu bola u trbuhu koje su povezane ili sa učestalim crijevnim pražnjenje (prolivima) ili sa odsustvom stolice (zatvorima)”, otkriva dr Lukić.

Kada je riječ o pretjerano pražnjenju, to znači da pacijent ima više od tri stolice na dan, dok se kod zatvora dešava da pacijenti nemaju stolicu i po nekoliko dana, pa čak i nedelja. Takođe, nervozna crijeva uvijek prate bolovi.

“Uvijek prate bolovi. Bol u trbuhu je uvijek prisutan i povezan je sa zatvorom ili sa prolivom. Najčešći simptom koji prati nervozna crijeva jeste nadimanje, zatim krčenje u crijevima, pojačana eliminacija gasova”, dodaje gastroenterolog i objašnjava da ne mora da znači ako neko ima nadutost i da ima sindrom nervoznih crijeva.

Može da znači da ima funkcionalnu dispepsiju ili helikopozitivan gastristis ili čak neku ozbiljniju bolest u digestivnom sistemu”, otkriva dr Lukić.

Stres je najveći okidač za funcionalne poremećaje, pa i za sindrom nervoznih crijeva. Takođe, takvi pacijenti, prema riječima doktorke, imaju jako loš kvalitet života. To se itekako odražava kako na društveni, kao i na socijalni i ljubavni život. Bolovi znaju da budu jako intezivni. Takođe, velike meta analaze, kako dalje objašnjava doktora Lukić, pokazale su da je sindrom nervoznih crijeva genetski predodređena bolest. S druge strane, uloga hrane je jako važna.

“Po najnovijim ispitivanjima, hrana koja je bogata ugljenim hidratima je hrana koja ne prija sindromu nervoznih crijeva. Zbog toga se uvode fodmap dijete”, objašnjava gastroenterolog.

Kada je riječ o polu, ko je više izložen ovoj bolesti, u pitanju su žene. Takođe, nažalost sindrom nervoznih crijeva ne može da se izliječi. Izliječenja nema, ali uz redovne preglede i savete sa svojim ljekarom, gorući simptomi mogu da se drže pod kontrolom. Zato, ukoliko imate probleme sa stomakom, bolovima i nadutošću, ne čekajte posljednji trenutak, već se odmah obratite stručnjacima za pomoć.

(MONDO)

Author: admin