Spas za oči – Liječenje konjuktivitisa biljnim putem

Za liječenje konjunktivitisa svakako je potrebno dosta vremenena, ali u tom procesu postoje i prirodni mehlemi, koji mogu da vam pomognu.

Konjunktivitis je upala vežnjače unutar kapka, koja se prostire na unutrašnjem dijelu kapka i pruža se preko beonjače do rožnjače. Upaljena vežnjača čini beonjaču crvenom za vrijeme konjunktivitisa. Postoje tri tipa konjunktivitisa – virusni, alergijski i bakterijski. Veoma je važno imati tačnu dijagnozu u ovom slučaju, jer bakterijski tip mora da bude tretiran antibioticima, dok virusni i alergijski mogu da budu liječeni i prirodnim medikamentima.

Konjunktivitis je veoma zarazna i dosadna bolest oka, a oni koji su ga “preležali” imaju već šanse da ga dobiju ponovo. Liječenje se često obavlja uz pomoć steroida, antihistamina i drugih lijekova preporučenih od strane doktora, ali moguće je ga tretirati i prirodnim biljnim preparatima, koje možete pripremiti u svojoj kući.

Postavite vlažnu vrećicu čaja od kamilice na oba oka. Ovo možete ponavljati sve dok se ne počnete osjećati bolje.

LIJEČENJE KONJUKTIVITISA BILJEM
Borite se protiv infekcije koristeći biljku vidac (Euphrasia officinalis), koja je jedan od najpopularnijih kada je u pitanju ova bolest. Osušenu biljku potopite u kipuću vodu, te sačekajte da se ohladi. U ovom procesu liječenje se obavlja tako što se sa ovom tečnošću oči ispiraju tri puta dnevno. Možete koristiti i čaj od lista maline kao sredstvo za ispiranje očiju, za liječenje konjuktivitisa.

Napravite i sredstvo za ispiranje od latica ivančice. Ivančica sadrži tanin kao i druge sastojke, koji koriste organizmu u borbi protiv konjunktivitisa.

Možete napraviti sredstvo za ispiranje očiju od biljke Golden seal. Ona se inače koristi za pripremanje komercijalnih sredstava za ispiranje očiju, jer ima poznata antibakterijska svojstva.

KAKO DA OLAKŠATE KONJUNKTIVITIS
Isperite oko ohlađenom slanom vodom, koju ste prije toga prokuhali. Od biljke jasmin možete napraviti kapi za oči, na način da cvuhetove potopite u destilovanu vodu na osam sati.

Author: admin