Štite srce – Prirodni borci protiv visokog tlaka: Jogurt, špinat, banane…

U borbi s visokim krvnim tlakom pomžu avokado i banane koje obiluju kalijem, prirodnim regulatorom tlaka te sok od cikle i tamna čokolada koji šire žile.

cvekla-pixabay

Sok od cikle

Sok od cikle blagotvorno djeluje na zdravlje srca, smanjuje rizik od srčanog udara i snižava krvni tlak. On je bogat nitratima koji šire krvne žile, poboljšava cirkulaciju i tako smanjuju pritisak na stjenke. Dovoljno je svaki dan popiti jednu do dvije šalice soka na dan.

Avokado

Avokado obiluje kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i štiti od srčanog i moždanog udara. Upravo je ovaj mineral neophodan u borbi s visokim tlakom, a ovo egzotično voće sadrži ga tri puta više nego jedna banana.

Sjemenke bundve

Sjemenke bundeve bogate su omega-3 masnim kiselinama neophodnim za zdravlje srce i cinkom koji čuva stjenke žila. Manjak cinka u organizmu smanjuje elastičnost krvnih žila i povećava rizik od upale, a samim time i od visokog tlaka. Preporučuju se ženama u menopauzi zato što fitoestrogeni koji sadrže povećavaju razinu dobrog kolesterola, smanjuju pojavu valova vrućine i visokoga krvnog tlaka.

Borovnice

Jedna šaka borovnica na tjedan smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Borovnice baš kao i maline i jagode, obiluje antocijaninom koji štiti od hipertenzije. Studija američkog Sveučilišta Harvard pokazala je da redovito konzumiranje borovnica smanjuje rizik od visokog tlaka za osam posto.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice također pomažu u snižavanju rizik od visokog krvnog tlaka, potvrdila je studija američkog Sveučilišta Harvard. Što se češće jedu, to se rizik smanjuje. Tako jedna porcija zobenih pahuljica na tjedan smanjuje rizik za sedam posto, a pet do sedam porcija do 19 posto.

Špinat

Špinat kao i ostalo zeleno lisnato povrće ima nisku kalorijsku vrijednost, obiluje vlaknima i magnezijem, kalijem i folnom kiselinom nužnima za regulaciju krvnog tlaka. Kalij snižava tlak, a folna kiselina opušta žile zbog čega krv nesmetano kola.

Tamna čokolada

Tamna čokolada snižava krvni tlak kod ljudi koji pate od hipertenzije, potvrdili su američki znanstvenici s Harvarda koji su analizirali 24 studije o čokoladi. Ona je bogata flavonoidima, prirodnim spojevima koje šire krvne žile i smanjuju pritisak na njihove stjenke. Najbolji izbor su čokolade s 50 do 70-postotnim udjelom kakaa.

Banane

Jedna banana sadrži oko 450 miligrama kalija, minerala koji snižava krvni tlak. On regulira tlak i ublažava negativne učinke soli na organizam. Pod stresom se smanjuje razina ovog minerala, a raste i krvni tlak, stoga se u takvim situacijama preporučuje jesti upravo banane.

Jogurt

Redovito jedenje jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, potvrdila je studija američkog Sveučilišta Tufts u Bostonu. Znanstvenici su utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan tijekom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za 31 posto.

Izvor: 24sata

Author: admin