Suve šljive su prava riznica vitamina: Doprinose zdravlju kostiju, regulišu probavu, čuvaju zdravlje srca…

Domaće suve šljive su prava riznica hranjivih tvari, predivnog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti.

Istovremeno ne izazivaju neželjene posljedice kao što su debljanje ili povišenje razine šećera u krvi – naravno ako se konzumiraju u razumnim količinama. Zdravstvene koristi suhih šljiva su brojne, a ovo su neke od njih:

Regulišu našu probavu: Suhe šljive su vrlo učinkovite u održavanju zdrave i uravnotežene probave. Topiva vlakna u njim brzo upijaju vodu i u dodiru s njom stvaraju želatinastu masu koja stvara osjećaj sitoti, a ujedno pomaže u omekšavanju sadržaja crijeva te njihovom lakšem pražnjenju. Visoki sadržaj vlakana u suhim šljivama pomaže i u prevenciji hemoroida uzrokovanih zatvorom. Čuvaju zdravlje srca:  Sušene šljive su bogate kalijem. Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala.Kalij osigurava ispravno funkcioniranje srca te krvožilnog i živčanog sustava.

Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara. Snižavaju razinu šećera u krvi: Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj ljestvici. To znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Sušene šljive sadrže visoki udio topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi. Topiva vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u želucu, što za posljedicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok. Ali ne treba pretjerivati, 2-3 na dan su sasvim dovoljne.

Brinu o dobrom vidu i zdravlju očiju: Sušene šljive su odličan izvor vitamina A koji je neophodan za dobar vid. Pomažu prevenirati pojavu suhoće očiju, noćnu sljepoću, sivu mrenu i makularnu degeneraciju. Dobro djeluju na zdravlje kostiju: Porcija suhih šljiva osigurava 129 % preporučene dnevne količine vitamina K koji je od velike važnosti za koagulaciju krvi i izgradnju kostiju. Mogu pomoći starijim odraslim osobama u: Obnovi već oslabljenih kosti,održavanju njihovog zdravlja i gustoće,prevenciji osteoporoze,prevenciji ateroskleroze,poboljšanju pamćenja I ne samo to – suha šljiva je toliko korisna da njezina redovita konzumacija može povećati funkcije mozga te poboljšati pamćenje, učenje i koncentraciju. To su sve dobri razlozi da i vi pojedete par suvih šljiva danas.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Author: admin