U koje doba dana treba da uzimate magnezijum?

 

Dok neke dodatke treba uzimati u određeno doba dana, druge možete slobodno konzumirati kad god vam to najviše odgovara.

Pitate se gdje magnezijum spada tu? Evo šta treba da znate o tome kada treba uzimati različite vrste magnezijuma da biste imali najviše koristi od njega.

Iako određene namirnice sadrže magnezijum, vaše dnevne potrebe su prilično visoke (310 do 420 miligrama dnevno), te većina ljudi ne uspijeva da zadovolji svoje dnevne potrebe samo ishranom. Dodavanje magnezijuma ishrani je način da se proaktivno vodi računa o tom mogućem nedostatku.

Što se tiče najboljeg doba dana za konzumiranje minerala, to u velikoj meri zavisi od vrste magnezijuma koji uzimate. Postoji nekoliko oblika ili kompleksa suplemenata magnezijuma koji uparuju mineral sa različitim jedinjenjima kako bi pomogli u njegovoj isporuci vašim ćelijama.

Magnezijum glicinat: prije spavanja

Magnezijum glicinat (ili tačnije, bisglicinat) spaja magnezijum sa dva molekula glicina — aminokiseline koja podržava status proteina u tijelu, ali je takođe utvrđeno da podstiče opuštanje i poboljšava kvalitet sna u kliničkim ispitivanjima. Kombinacija magnezijuma i glicina je veoma bioraspoloživa, što znači da je tijelo lako apsorbuje i ne bi trebalo da je uzimate uz obrok. Za razliku od drugih vrsta suplemenata magnezijuma koji se manje apsorbuju i mogu, recimo, da stimulišu rad creijva, uzimanje magnezijum glicinata ne bi trebalo da vas šalje u toalet. Uzimajući sve u obzir, ovo je suplement koji je najbolje uzimati prije spavanja kada želite da se odmorite od dana i pripremite za noć dubokog, neprekidnog sna. Preporučuje se da ga uzmete 1-2 sata prije spavanja.

Magnezijum citrat: Ranije tokom dana, uz obrok

Još jedna popularna vrsta dodatka magnezijuma, magnezijum citrat, takođe ima tendenciju da se prilično lako apsorbuje. Ovaj dodatak se najčešće uzima za rješavanje niskog nivoa magnezijuma u ​​tijelu, iako tehnički svi kompleksi magnezijuma koji efikasno isporučuju mineral vašem tijelu pomažu da se poboljša vaš status magnezijuma. Međutim, magnezijum citrat ima prirodni laksativan efekat u većim dozama, tako da može uticati na probavu. Za razliku od glicinata, ovaj vjerovatno nećete željeti da uzmete neposredno prije nego što se spremite za spavanje, jer bi vas mogao probuditi tokom noći. Umjesto toga, uzimanje magnezijum citrata ranije tokom dana sa hranom, oko doručka ili ručka, pomoći će da se pravilno i prijatno apsorbuje.

Magnezijum oksid: Ranije tokom dana, uz obrok

Magnezijum oksid – joni magnezijuma i kiseonika – jedan je od manje bioraspoloživih oblika minerala. Ovo jednostavno i pristupačno uparivanje se često koristi za ispunjavanje potreba za magnezijumom i podsticanje pražnjenja crijeva, pokretajući stvari u crijevima. Da bi se olakšala apsorpcija i izbjegla moguća nelagodnost u stomaku, uvijek ga treba uzimati uz obrok. Uzimanje magnezijum oksida ranije tokom dana je takođe mudar potez, kako odlasci u toalet ne bi remetili vaš san.

Magnezijum malat: Ujutru

Author: admin