U TRAVAMA JE SPAS: Svaka bolest ima lek u prirodi, korovi svoju otpornost prenose na čoveka…

U travama je spas, kaže Prijedorčanka Mira Grbić, koja već dve decenije sakuplja lekovito bilje i leči svojim originalnim proizvodima iz prirode.

Zarada joj nije prioritet, već uživa u prikupljanju bilja i pomaganju drugima. Kaže, područje između Kozare i Grmeča oduvek je bilo kolevka lekovitog bilja. Kako kaže, tu ima svih lekovitih trava, osim mediteranskih. Sve što zna o lekovitom bilju naučila je od majke i bake. I jedna i druga lečile su se lekovitim biljem i prenosile znanje s kolena na koleno. Stečeno znanje usavršila je literaturom.

Mira, vaspitačica u penziji, pravi čajeve, sirupe, kapi, kreme i tinkture. Po ovim delotvornim proizvodima alternativne medicine postala je čuvena, a njoj po pomoć dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

– U narodu vredi verovanje da za svaku bolest postoji lek u prirodi. U delotvornost trava uverila sam se kada sam pomogla sama sebi u trenutku kada je medicina prestala da deluje pri hroničnoj bolesti bubrega. Od tada, pomažem i drugima – priča Mira Grbić.

Njeno višegodišnje iskustvo je pokazalo da su korovi najlekovitije biljke, koje treba brati daleko od prometnih saobraćajnica.

– Korov u sebi ima snagu za opstanak, pa je prenosi na čoveka. Posebno lekoviti su kopriva, maslačak, stolisnik, gavez, cikorija, vodopija. Sve to imamo nadohvat ruke, ali nismo baš svesni blaga koje imamo – priča Mira.

Prikupljanje lekovitog bilja, njen nekadašnji hobi, danas joj je dodatni izvor prihoda. Priroda Miru opušta, ali i leči.

NANA I RUZMARIN

ZA sinusnu glavobolju pomažu nana, eukaliptus, bor i jela, za visok pritisak i nerve spas je valerijana, a za nizak pritisak najpoznatiji prirodni lek je ruzmarin, za bubrege najpoznatiji su breza, vresak i suručica.

UROLOŠKI ČAJ

– Godinama pravim urološki i prsni čaj. Urološki čaj se pokazao izuzetno delotvornim i protiv upale i kamenaca. Prsni čaj između ostalog, sadrži aromatično bilje nanu, majčinu dušicu, lipu, zovu. Pravim i takozvani ženski čaj, ali i biljni melem, koji je kruna mog rada jer sadrži 30 vrsta bilja – kaže Mira.

(Novosti)

Author: admin