VEOMA LJEKOVITO VINO OD KUPINA: Napravite ga sami po ovom receptu

Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efikasan lek za lečenje malokrvnosti (anemija). Takođe se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije.

Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno deluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Recept za kupinovo vino

Potrebno je:

– 5 kg kupina
– 1,5 kg šećera

Očišćene i oprane kupine stavite u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šecer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite odprilike 3 prsta jer će uskoro započeti vrenje.

Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mjesto. Neka odstoji nedelju dana. Nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procedite kroz gazu.

Staviti vino opet u posudu i ostavit još nedelju dana. Tada pazljivo opet oceditite vino od taloga i pretočite u litarske staklene flaše. Povezati boce gazom (ne stavljajte čep jer bi boca pukla).

Čuvati na hladnom mestu i nakon mesec dana možete staviti čepove.

Upotreba:

Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje. U lekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl do 1 dl (pola čaše) ovog napitka u duzem vremenskom periodu oko 2-3 meseca.

Izvor: cajeviza.com

Author: admin