3 namirnice koje obaraju visok pritisak: Tablete vam više nisu potrebne, provjereno djeluje

Kako starimo, tako krvni sudovi prirodno gube elastičnost i time dodatno doprinose visokom krvnom pritisku.

Ne možemo da zaustavimo proces starenja ali možemo da usvojimo zdrave životne navike koje će pomoći da očuvamo vitalnost.

To uključuje i promjenu navika u ishrani kako bi se kontrolisao krvni pritisak. Tri najvažnija nutrijenta u procesima koji na to utiču su kalijum, magnezijum i kalcijum ali stručnjaci upozoravaju da, u okviru borbe sa hipertenzijom, ne bi trebalo da ih uzimamo u tabletama. Naime, veoma je moguće da se uzmu prevelike doze što, takođe, može imati negativne efekte.

Da biste obezbijedili dovoljno kalijuma i magnezijuma, bilo bi dobro da jedete što više voća i povrća, naročito raznovrsnog zeleniša. Međutim, za kalcijum se preporučuju mlijeko, jogurt ili sir s tim što treba paziti na nivo masnoća pa izaberite proizvode od obranog mlijeka.

Kad pripremate hranu, smanjite količinu soli koju koristite i budite sigurni da će ove male izmjene u režimu ishrane dovesti do odličnog rezultata i uravnotežiti krvni pritisak.

Ne zaboravite da, ako je ljekar tako prepisao, morate redovno uzimati terapiju protiv hipertenzije. Takođe, dobro je da u pravilnim razmacima mjerite krvni pritisak i vodite dnevnik. Ne propuštajte kontrole kod doktora, jer će sa promjenom vašeg stanja, a često i sa promjenom godišnjeg doba, biti potrebno da se vaša terapija manje ili više koriguje, prenosi “Novi“.

Author: admin