STRUČNJACI POJASNILI: ZBOG ČEGA NAM SE VRTI U GLAVI SVAKI PUT KAD NAGLO USTANEMO

Bilo da radite od kuće ili u kancelariji, mnogi poslovi zahtjevaju da dugo sjedite.

Povremeno se možete osjećati čudno, da vam se vid magli ili imate vrtoglavicu kada ustanete.

Ova čudna pojava naziva se ortostatska hipotenzija.

Prema klinici Meyo, ortostatska hipotenzija poznata je kao posturalna hipotenzija ili oblik niskog krvnog pritiska koji se javlja kada ustanete nakon dugog ležanja ili sjedenja.

Ostali simptomi ovog stanja uključuju zamagljen vid, slabost, a u težim slučajevima konfuziju, nesvjesticu i mučninu.

Kako navode stručnjaci sa clevelandske klinike, razlog za ovu pojavu je što krvni pritisak brzo opada dok tijelo mijenja položaj iz sjedećeg u uspravan.

Uobičajeno, krvni sudovi u donjem dijelu tijela se sužavaju kada ustajemo, a krvni pritisak previše pada pri promjeni položaja tijela – istakao je kardiolog Maieda, za Everyday Health.

Ako se ovaj proces ne odvija dovoljno brzo, dotok krvi u mozak može se smanjiti, što dovodi do vrtoglavice i osjećaja nesvjestice. Ortostatska hipotenzija može biti simptom i drugih stanja u našem organizmu.

Kako navode istraživači sa klinike Meyo, ljudi koji su anemični, posjeduju deficit vitamina B12, Adisonovu bolest ili bolest štitne žlijezde, imaju veći rizik da steknu ovu hipotenziju.

Rizik povećavaju i srčane bolesti i depresija.

Dehidracija je često veliki uzrok ortostatske hipotenzije, jer nedostatak vode može smanjiti količinu krvi koja kruži kroz vene

Ako se ove pojave dešavaju često i duže vrijeme, trebalo bi posetiti ljekara. prenosi hayat

Author: admin