Doktor Đurić: Kada se pije paracetamol, a kad ibuprofen?

Paracetamol i ibuprofen su lijekovi za kojima često posežemo kada osjetimo bol ili se povisi temperatura tijela

Doktor Ivan Đurić iz Srbije, inače ljekar opće prakse, objasnio je za Blic kako djeluje paracetamol, a kako ibuprofen, te na šta treba obratiti pažnju u slučaju korištenja ovih lijekova.

“Paracetamol predstavlja lijek za smanjivanje simptoma bola i obaranje temperature. Njime može da se umiri bol manjeg i srednjeg intenzteta i neznatno snizi temperatura. Slabiji je od ibuprofena, ali u prednosti je u odnosu na njega jer može da se koristi više puta u toku dana. Njegovo dejstvo počinje oko 60 minuta poslije uzimanja i traje oko četiri sata”, rekao je doktor Đurić.

Dozu od 500 miligrama, kaže naš sagovornik, koliko obično ima jedna tableta, možete uzimati četiri puta, na šest sati:

“Ako postoje jači bolovi, može se piti i na četiri sata po 500 ili 1.000 miligrama. Maksimalna dnevna doza je 4.000 miligrama i ne sme se prekoračiti. Ako se piju još neki lijekovi za prehladu, treba vidjeti da li i oni u sebi imaju paracetamol”.

Toksične reakcije na paracetamol su veoma rijetke, ali ovaj lijek ipak treba da se pije oprezno, jer velike količine mogu da dovedu do oštećenja jetre, podizanja pritiska za četiri milimetara živinog stuba i krvarenja u želucu.

Ibuprofen predstavlja lijek iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lijekova. Služi, prije svega, za smanjivanje bola, temperature, ali i upale.

“Nešto je ipak jači od paracetamola i može se koristiti kod osoba koje imaju povišenu temperaturu odnosno neku infekciju, kod glavobolje i migrene, bola u kostima ili zglobovima, kod bolova u leđima, kada postoji upala zglobova ili reuma, za menstrualne bolove, zubobolja i manje povrede”, naveo je Đurić.

Osim toga, ibuprofen povećava vjerovatnoću za nastanak srčanog udara, pa osobe koje imaju problema sa srcem i cirkulacijom treba da ga izbjegavaju.

“Pacijenti sa bajpasom ne bi smjeli da ga piju, kao ni oni koji imaju neko oštećenje bubrega. Ipak, ibuprofen najčešće može da izazove stomačne probleme, tako da nemojte da pretjerate s njim. Možete ga koristiti kada imate bolove, ali ipak se javite ljekaru ako tegobe ne prestanu”, objasnio je Đurić.

Ibuprofen se može naći u različitim dozama i kombinacijama, ali najčešće u dozi od 400 miligrama, a pije se dva-tri puta dnevno:

“Uzima se s dosta tečnosti i ne bi trebalo leći poslije njegovog uzimanja desetak minuta. Ako postoji neki problem sa želucem, ne treba ga uzimati ili se uzimati uz hranu, mlijeko i lijekove koji umiruju želudac. Maksimalna pojedinačna doza je 800 mg, dok je maksmalna dnevna doza 3.200 mg dnevno. To znači da može da se pije po jedna tableta od 400 mg na 4–6 sati. Ipak, ako već imate bolove koji ne prolaze poslije dvije-tri tablete dnevno, morate se javiti ljekaru”.

(Blic.rs)

Author: admin