DR TASIĆ OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA SA SRCEM KAD SMO TUŽNI ILI SRETNI: Svako OSJEĆANJE utiče na njegov rad, a jedno je POGUBNO

Doktor Tasić objasnio je kako emocije utiču na rad srca i na šta treba posebno da obratimo pažnju!

Srce je, uz mozak, naš najvažniji organ, a prema istraživanjima samo u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti umre oko 50.000 ljudi, što je otprilike jedan grad veličine Pirota. Zato je veoma važno kako i koliko brinemo o njemu.

O tome na koji način emocije utiču na zdravlje srca, ali i kako da ga sačuvamo, u emisiji “Jutro” na Prvoj televiziji, govorio je profesor kardiolog Nebojša Tasić.

“Malo pazimo na naše srce, a najviše mu štetimo time što ne razmišljamo kako živimo. Njemu najviše godi osmijeh, ljubav, zdrava hrana, fizička aktivnost. Svako od nas ima odgovornost prema sebi, a onda prema drugima”, rekao je doktor.

“Sve emocije jako utiču na naše srce, od lijepih do ružnih, a stres je glavni okidač mnogih bolesti. U tijelu se nalazi čitav splet nerava koji potiču iz mozga i kičmene moždine koji su povezani direktno sa srcem i koji mogu u stanjima uzbuđenja da ubrzaju njegov rad, kao i da povise krvni pritisak. Ali, ne samo emocije, već i ostali uticaji, poput izlaganja niskim i visokim temperaturama mogu da utiču na rad srca”, obajsnio je doktor.

Kako je i sam rekao, i srce može da plače i da bude tužno. Tuga i bijes se najviše odražavaju na njega i tada može da dođe do artimije, nepravilnog rada i povišenog krvnog pritiska.

“Takođe i čitav niz hormona koji se luče u organizmu utiču na rad srca i krvnih sudova, kao što su kortizol ili adrenalin, ali jedno je poznato – da srce i te kako pati kada smo tužni ili bijesni. I bilo je slučajeva kada su ljudi umirali od tuge”, dodao je on.

Doktor Tasić je najavio i otvaranje savjetovališta za tugu, bol i sreću na Institutu za kardiovaskularnih bolesti u saradnji sa stručnjacima iz Specijalne Psihijatrijske bolnice Dr. Laza Lazarević. A za kraj je sve savjetovao da nikada ne uzimate lijekove na svoju ruku, jer može da se pretjera sa njima i apelovao da za sve nedoumice posjetite ljekara i da ni jedan simptom ne zanemarujete.

(MONDO)

Author: admin