EVO ZAŠTO JE KAFA JAKO DOBAR ANTIOKSIDANS: Jača imunitet i sprječava teške bolesti…

Jača imunitet i sprječava teške bolesti…

Antioksidansi su prirodne materije u hrani, koje čuvaju zdravlje i štite organizam od slobodnih radikala. Oni su posebno važni za naš imuni sistem i sasvim je jasno da bi ih trebalo unositi u što većoj količini. Što imamo jači imunitet, to smo otporniji na prehlade, viruse, bakterije, ali teža oboljenja kao što je rak.

Istraživanja su pokazala da se u kafi nalazi značajan broj antioksidanasa. Ipak, loše vesti su što naučnici i dalje traže najbolji način da izloju antioksidanse iz kafe i iskoriste ih na najbolji način. Poznato je da je kafa i diuretik i da oslobađa vodu iz organizma.

Kafa se, takođe, nalazi na spisku namirnica koje se bore protiv kancera zbog visokog sadržaja antioksidanata. Različite studije povezale su kafu sa smanjenim rizikom od dobijanja raka jetre, dojke, prostate, melanoma.

Muškarci koji piju šest ili više šoljica kafe dnevno imaju 60 odsto manji rizik da obole od najsmrtonosnijeg oblika karcinoma prostate i za 20 odsto manji rizik od oboljenja od bilo kog karcinoma prostate u poređenju sa muškarcima koji ne piju kafu.

Takođe, istraživanja na Univerzitetu u Juti, pokazala su da konzumiranje kafe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, kancera vrata i glave i smanjuje rizik od pojave dijabetetsa.

Ipak, nemojte da zaboravite da bi na svaku šoljicu kafe trebalo da popijete najmanje četiri čaše vode.

Izvor: net

Author: admin