SAMO 1 ŠOLJA ČAJA SNIŽAVA PRITISAK, ČUVA SRCE I JETRU: Blagotvoran za zdravlje, ali ne smiju svi da ga piju

Peršun je izuzetno ljekovita biljka, koja se u tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje brojnih tegoba i za liječenje različitih bolesti.

Peršun se posebno preporučuje kod gihta, artritisa i bubrežnih infekcija, za pročišćavanje mokraćnih puteva, protiv zadržavanja tečnosti u organizmu, za lečenje gastroin- testinalnih problema kao i za mršavljenje. U narodnoj medicini najčešće se koristi čaj od svježih ili osušenih listova ili od korijena.

Peršun se ubraja među korenasto povrće, pri čemu se koren kod nas najčešće koristi za supe i čorbe, dok se listovi upotrebljavaju kao začin ili služe za dekoraciju jela. Međutim, ova mediteranska biljka ispoljava izuzetno blagotvorna svojstva po čovekovo zdravlje, o čemu je za magazin “Lepa&Srećna” govorila Marija Đokić, autorka i urednica TV emisije “Azbuka zdravlja”.

U svežem obliku ili u vidu čaja efiasno liječi infekciju urinarnog trakta jer ispira bakterije. Preporučuje se i posle hirurških zahvata, posebno nakon operacije prostate radi bržeg oporavka. U biljnim mešavinama koje se upotrebljavaju kao čajevi liječi žuticu i probleme s jetrom.

BOGAT IZVOR VITAMINA C

Samo jedna šolja čaja od peršuna dovešće do izlučivanje viška tečnosti i soli iz organizma, sniziće povišen krvni pritisak i ubrzati proces sagorevanja masnih naslaga u borbi protiv gojaznosti. Peršun je efikasna povrtna kultura koja će preduprediti nastanak kardiovaskularnih oboljenja, jer povećava elastičnost krvnih sudova. Listovi obiluju vitaminom C, pa je zato najbolje jesti ih u svježem obliku. Takođe podstiče varenje, pospješuje izlučivanje toksina iz organizma i odličan je protiv zadaha iz usta, naročito poslije jela s bijelim lukom. U starom Rimu gladijatori su neposredno pre borbe grickali lišće i sjemenje peršuna da bi povećali snagu, izdržljivost i spretnost, i ubrzali reflekse i moć zapažanja.

PROTIV ANEMIJE

Iako je peršun možda najpopularnija kulinarska biljka na svijetu, važno je znati i njegov nutritivni sastav. Obiluje gvožđem i folnom kiselinom i povećava količinu eritrocita u krvi, pa je odličan protiv anemije. Samo 100 g peršuna sadrži 5,5 mg gvožđa, tako da jedna kašika suhog ili pola šolje svježeg peršuna zadovoljava dnevnu potrebu za gvožđem, dok će vitamin C pomoći njegovoj boljoj apsorpciji u tijelu. Tu količinu uvek možete dodati u varivo, salatu, supu ili čorbu, pa čak i u sok koji sami pripremate, i to do jednu ili dvije kašike isjeckanog svježeg peršuna.

Od njegovog lišća se spravljaju melemi i etarska ulja, pa svoje zasluženo mjesto pronalazi i u kozmetologiji. Od šećera, peršun sadrži manju količinu fruktoze i glukoze, kao i beta-karoten, zatim biljna vlakna, ugljene hidrate, niacin, ribofl avin, flavonoide, fitoncide i pektine. Peršun ispoljava snažno antioksidativno djelovanje, jer sadrži vitamine A, B i E, i minerale kalijum i kalci- jum, pa je odlična podrška imunološkom sistemu. Već nekoliko decenija naučnici intenzivno ispituju njegovo antikancerogeno djelovanje.

Naime, dokazano je da jedinjenje mistricin koje sadrži usporava razvoj kancerogenih ćelija debelog crijeva,prostate i pluća.

ZA ZDRAVE KOSTI I ZUBE

Kako je bogat izvor kalijuma i kalcijuma, znatno doprinosi zdravlju kostiju, zuba i desni. Koristi se i u liječenju dermatoveneroloških oboljenja, te se preporučuje ispiranje kože njegovim čajem i stavljanje obloga ili melema radi smirivanja upalnih procesa.

Peršun se može primeniti i u liječenju različitih kožnih oboljenja. Koža se može ispirati čajem, a preporučuje se korišćenje razblaženog etarskog ulja peršuna u vidu melema ili obloga. Oprez je potreban jedino kod trudnica, jer ova biljka može izazvati prevremene kontrakcije. Takođe, posebnu pažnju treba da obrate osobe koje pate od hroničnih oboljenja bubrega ili jetre.

BLAGOTVORNI ČAJ

Kašiku osušenih ili svježih listića peršuna prelijte sa 2,5 dl ključale vode, pa ih ostavite tako potopljene najduže 15 minuta. Zatim procijedite čaj i popijte ga dok je još topao. Radi njegovog diuretičkog delovanja, mršavljenja i ispoljavanja svih istalih blagotovornih efekata, dovoljno je popiti jednu ili dvije šolje na dan.

Izvor: Lepa&Srećna

Author: admin