JELENA ĐOKOVIĆ OBOŽAVA ČAJ OD OVOG NAJJAČEG PRIRODNOG ZAČINA: POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA, DIJABETESA, VISOKOG PRITISKA, PROBAVNIH SMETNJI I ČISTI JETRU!

Jelena Đoković poznata je po svom zdravom načinu života, pa se mnogi obožavaoci poprilično raduju kada podeli informacije o tome šta koristi u svakodnevnoj rutini.

A nedavno je objavila i fotografiju na kojoj pije čaj od kurkume, efikasan i zdrav napitak koji jača organizam.Kurkuma, iako drevni začin poznat od davnina, u Srbiji je doživela ekspanziju tek poslednjih godina, a sve više ljudi poseže za njenim moćima, kako u alternativnoj medicini i nezi kože, tako i u gastronomiji. Na kulinarskoj sceni, kurkuma se najčešće koristi za pripremu pilava i svih vrsta mahunarki, jer sprečava nadimanje i poboljšava probavu, ali je možete koristiti i u varivima, marinadama za meso, i inače kada želite da date intenzivan sadržaj hrani. žuta boja.Kada je riječ o ljekovitim svojstvima, kurkuma ima širok spektar djelovanja, a to je zbog njenog glavnog (iako ne i jedinog) aktivnog sastojka – alkaloida kurkumina.

“Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, zaista je jedna od najmoćnijih supstanci koje možemo unijeti hranom. Kurkuma ima protuupalno, antikancerogeno, antimikrobno djelovanje. Odlična je u liječenju artritisa, dijabetesa tipa 2 i inzulinske rezistencije. , visokog krvnog pritiska, ali pomaže i kod mršavljenja”, ističe dijetetičarka-nutricionista Tanja Olajdžija.“Izuzetno je zanimljivo da kurkumin može imati učinak vrlo sličan Prozaku, poznatom lijeku koji se koristi za liječenje depresije”, dodaje naš sagovornik.

Koliko je kurkuma važna kao dio narodne, drevne medicine, najbolje govori činjenica da se u Indiji vjeruje da ovaj začin posjeduje energiju Božanske Majke, te da i danas mnogi Indijanci oko vrata nose kuglice osušenog korijena kurkume. talisman. S druge strane, stari Kinezi su koristili kurkumu za liječenje jetre, želuca, slezene, visokog krvnog tlaka, smanjenje bolova, čišćenje krvnih sudova…

Čaj od kurkume Ako želite da uključite ovaj začin u svoju rutinu i uvjerite se u njegove blagodati, a niste sigurni kako, nutricionistkinja Tanja Olajdžija podijelila je s nama jednostavan i efikasan recept za energizirajući čaj.

“Za brojne blagotvorne efekte koje pruža kurkuma, ulogu igra i gingerol iz đumbira, a ja bih preporučio veoma ukusan i izuzetno moćan napitak. U šoljici vrele vode razmutite kurkumu i đumbir u prahu (oba na vrhu noža). ,s obzirom da su izuzetno jaki),a kada se ohladi dodati malo limuna i zasladiti po zelji.Ovim napitkom mozemo poceti dan ili ga pripremiti kada osetimo pad energije tokom dana. ističemo da ovaj napitak ima snažno antioksidativno djelovanje i utiče na razrjeđivanje krvi, pa nemojte prekoračiti jednu šoljicu dnevno i imajte to na umu ako ste na lijekovima koji imaju istu ulogu“, zaključio je naš sagovornik.

Author: admin