Prirodni lijek za bešiku I bubrege: Jedite 200 grama ove biljke dnevno, bolja je od bilo kojeg antibiotika

Beta vulgaris je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća.Po listovima, dosta je slična cvekli, jedino što su kod blitve vitamini u listovima, a ne u korjenastom dijelu. Kako se sadi blitva? Može da se sije od februara do juna, sjeme sijemo u redove na dubinu od tri cm. Ako ste je gusto posijali, slobodno možete da je rasadite.

Listove možete da siječete i da berete u toku cijele godine, bez vađenja korijena. Iz korijena će da narastu novi listovi. Kada uberete listove, oni ne mogu dugo da ostanu svježi, i tada je najbolje da primijenite zamrzavanje blitve.Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi.

Izuzetno je djelotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Predstavlja idealnu namirnicu za održavanje tjelesne težine, i u tom smislu najbolja je blitva s krompirom i limunovim sokom, jer obezbjeđuje našem organizmu velike količine vitamina C. Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, i mangan, a posjeduje veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata i biljnih ulja. Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje višak vode i sve otrovne sastojke, takođe ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva i otklanjaju tegobe prilikom varenja.

Jača krv djelujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršuna čisti krv i pospješuje izlučivanje mokraće, štiti sluzokožu tijela i jača naše kosti.

Blitva kao lijek

Ovo zeleno povrće je izuzetni prirodni antibiotik, a kao narodni lijek može da se koristi za obloge rana sa listovima, a za liječenje bešike i bubrega daje se lagana čorba od blitve. Isto tako, dobra je i za oči kao i mrkva, jer sadrži vitamin A i lutein, koji smanjuju rizik od bolesti oka, kao što je mrena.

Opšta preporuka za svaku domaćicu je da se na meniju makar jednom sedmično spremi blitva sa krompirom. Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi. Mnogima je omiljeno povrće jer je niskokalorična i vrijedna namirnica. Veoma je zasitna jer dugo ostaje u organima za varenje, dovoljno je da svakog dana unesete oko 200 grama ovog zelenog lejkovitog povrća.

Recept za blitvu s krompirom

Prije pripreme svježu blitvu dobro operite kako biste uklonili ostatke zemlje. Odsijecite dno stabla sa korjenčićima. Stablo i listovi se vremenski različito kuvaju, pa oštrim nožem odvojite stabljiku od listova i stavite da se kuva nekoliko minuta prije listova. Kod priprema pita, stabljika i listovi se kuvaju istovremeno.– 1kg blitve– 4 manja krompira– od 4 do 5 čena bijelog luka– 250 ml maslinovog ulja– so

Priprema:

Očistite bijeli luk i isjeckajte ga sitno, uz dodatak maslinovog ulja, zbog boljeg ukusa uradite to bar sat prije pravljenja jela kakvo je blitva s krompirom. Operite krompir, ogulite ga i isijecite na kocke koje su veličine zalogaja i stavite u posoljenu vodu sa se kuva. Blitvu dobro operite kako je objašnjeno i isijecite stabljiku. Potom isijecite lišće na centimetar-dva širine. Kada je krompir gotov, izvadite ga rešetkastom kašikom, a isječenu blitvu ubacite da se kuva u istoj vodi.

Kuvajte je oko sedam minuta. Kada prođe sedam minuta, procijedite je i prelijte hladnom vodom, boja će tako da ostane izrazito zelena. Stavite tavu na šporet i sipajte bijeli luk s maslinovim uljem koji ste prethodno pripremili. Poslije jednog minuta prženja, dodajte krompir i dobro iscijeđenu blitvu. Pržite uz miješanje oko dva minuta kako bi se arome pomiješale.

Author: admin