U našoj narodnoj medicini sok od kupusa je lek kome nema ravnog!

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa je lek kome nema ravnog. Gotovo da ne postoji bolest ili stanje kod koga neće biti od pomoći!

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa za želudac je svojevrsni prirodni lek, on dokazano pomaže kod žgaravice. Biljka vodi poreklo sa zapadne obale Sredozemnog mora, kao i obala atlanskog okeana. Gaji se više od 4000 godina, u drevnom Egiptu su mu pripisivali božansku snagu i moć.

Stari Grci i Rimljani su već u ono vreme poznavali blagotvorna dejstva kiselog kupusa. Koristili su ga za lečenje čireva želuca, pa čak i u tretmanima kuge. Mornari su ga u 16-om veku upotrebljavali za prevenciju nastanka skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka C vitamina).

Konzumiranje ovog povrća bilo sirovog, kiselog ili rasola, ima mnogo pozitivnih uticaja na naše telo. Naučite kako se pravi sok od kupusa i za šta sve je lekovit i koristan.

ŠTA SVE SADRŽI SOK OD KUPUSA

Sok od kupusa je izrazito bogat vitaminom C i beta-karotinom (provitamin A). Njegovom konzumacijom, u organizam unosimo i folnu kiselinu, vitamin B1, B6, tiamin. Sadrži i značajne količine E i K vitamina. Zatim antioksidanse holin, beta-karotin, indol, sulforafan, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide kempferol, kvercetin i apigenin.

Ima puno mineralnih materija i to kalcijum, kalijum, fosfor, sumpor, zatim gvožđe, mangan, hlor, jod, kao i magnezijum i natrijum. Kupus kalorije sadrži u maloj količini, nasuprot tome bogat je vlaknima, a čak do 92 posto sadržaja čini voda.

Crveni kupus je bogatiji lekovitim i hranljivim supstancama, sadrži 6-8 puta više C vitamina nego zeleni. Obiluje antioksidansima (naročito antocijaninima) koji štite mozak od štetnih slobodnih radikala.

Kiseo je takođe vrlo hranljiv i blagotvorno deluje na naše telo. Prilikom spravljanja jela sa njim obratite pažnju kako spremate jelo. Što se više kuva, gube se korisne materije, vitamini i minerali. Zbog toga izbegavajte njegovu prekomernu termičku obradu. Najbolje je konzumirati ga presnog, primera radi u salatama ili pravite sok od kupusa.

ZAŠTO JE BOLJI KISELI NEGO SIROV?

Kiseli kupus ima mnogo vrednih sastojaka koja imaju lekovita svojstva, a isto tako i njegov rasol. Ona su već davno poznata u narodnoj medicini.

Zahvaljujući aktivnosti bakterija mlečne kiseline, sadržaj vitamina C je veći u odnosu na sirov. Ujedno sadrži i folnu kiselinu i vitamin B9, koji potpomažu bolju apsorpciju C vitamina u organizmu.

Već 200g kiselog povrća pokriva dnevne potrebe našeg organizma. Bogat je i K vitaminom, samo u 100g ima čak i duplo preporučene dnevne količine.

Potpomaže brže zarastanje rana i poboljšava zgrušavanje krvi. Stoga ga jedite redovno, a odlična preporuka je i da pijete svakodnevno sok od kiselog kupusa.

Za vreme fermentacije tokom kišeljenja, nastaje velika količina holina (član B kompleksa). On igra važnu ulogu u metabolizmu masti u našem organizmu, te tako snižava količinu masnoće u krvotoku.

morsko dejstvo, antibiotski efekat i sadrže za život veoma važne enzime.

KUPUS KAO LEK ZA MNOGE BOLESTI

Sok od kupusa kao lek ima brojna pozitivna dejstva na naš organizam. Jedna od njih je regulacija šećera u krvi. Za dijabetičare je svakako preporučljivo konzumirati ga. Nakon njegovog unošenja u organizam, vrlo brzo se stabilizuju vrednosti u normalan opseg.

Zatim, kupusov sok snižava holesterol u krvotoku. Poslednja istraživanja su dokazala da sumporna aminokiselina koja se nalazi u njemu, smanjuje povišen LDL.

Takođe je izvor enzima koji imaju u našem organizmu sličnu ulogu kao enzimi pankreasa. Tako je on pogodan i kod onih u čijem slučaju je smanjena funkcija ovog organa. Uz to rasterećuje rad jetre i pojačava vaš imunitet.

Pomaže oboleleloj jetri

I kod bolesti jetre uzrokovane alkoholom, ciroza ili rak, sok od kupusa pokazao se kao efikasan. Za to su odgovorni glutamin i njegova aminokiselina koji se nalaze u njemu i pomažu u lečenju pomenutih oboljenja.

Može biti koristan i u prevenciji depresivnih stanja, jer sadrži vitamine B9 i B12 koji su vrlo važni za funkcionisanje nervnog sistema. Zatim, sadrži još i acetilholin koji pomaže u prenosu nadražaja i smiruje vegetativni nervni sistem. Davno je poznata terapija protiv depresije ovim čarobnim napitkom, u trajanju tri meseca.

Prevencija kod karcinoma

Jeste li znali da kiseli kupus i njegov rasol lekovitost pokazuje i protiv kancera. Efikasan je u prevenciji nastanka raka jetre, pluća, debelog creva kao i karcinoma dojke. Materije koje sprečavaju umnožavanje tumorskih ćelija nastaju tokom samog procesa kišeljenja. To su takozvani izotiocijanati, supstance koje imaju jako antikancerogeno dejstvo.

Oboleli koji su konzumirali ovaj dragoceni napitak, smanjili su vreme lečenja za trećinu. Sok od kupusa kao lek ponajviše je doprineo bržem oporavku pacijentima sa rakom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

POMOĆ KOD TEGOBA SA ORGANIMA ZA VARENJE

Najbolje rezultate ovaj napitak daje kod lečenja bolesti organa za varenje, čireva i slično. Sok od slatkog kupusa kao lek je dobar kod gastritisa. Pije se po pola čaše, 30 minuta pre obroka, tri puta na dan. Ako ga redovno koristite simptomi žgaravice se vremenom ublažavaju.

Sok od kupusa za želudac je dobar jer sadrži sulforafan koji stabilizuje pH vrednost želudačne kiseline. Velika je pomoć kod čira, a ujedno je i prirodni lek za helikobakter koju ubija.

Zbog visokog sadržaja vlakana doprinosi čišćenju zidova creva. Vlakna se zapravo ne apsorbuju, jer je ćelijski zid biljnih ćelija sačinjen od celuloze, koju mi ljudi ne možemo svariti. Ona u našim crevima zapravo funkcionišu kao četka i čiste ih. Pomažu u čišćenju svih štetnih materija kojima nije tu mesto.

Sok od kupusa naročito dobro iskazuje svoje dejstvo u debelom crevu.

Zahvaljujući tome, naše varenje će biti bolje, a stolica će biti uredna.

Sveža glavica kupusa sadrži mlečnu kiselinu, a u procesu kišeljenja dolazi do njenog dodatnog nastanka iz prisutnih šećera. Mlečna kiselina pomaže varenje neposredno u želucu, tako što reguliše stvaranje hlorovodonične kiseline u njemu. Ona zajedno sa B vitaminima pomaže i u regeneraciji sluzokože creva.

Rasol ima brojne koristi po zdravlje

Rasol od kupusa kao lek se pokazao dobar naročito za crevnu floru. Sadrži probiotske bakterije koje sprečavaju namnožavanje štetnih bakterija. Stoga ga slobodno možete koristiti za uspostavljanje balansa crevne flore, u slučaju stresa, nakon zaraza ili zbog upotrebe antibiotika.

Konzumacijom 1dl svežeg rasola, dnevno 3-4 puta može biti dobra pomoć prilikom lečenja upaljenog debelog creva.

Author: admin