VOĆNA TURŠIJA: Kako spremiti ovaj ljekoviti napitak naših baka

Voćna turšija je jedno od najstarijih zdravih pića naših predaka. Pravi se od šumskih plodova i divljeg voća. Danas ćem pisati o tome zašto je cijene od davnina i kako je napraviti.

Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak kažu da možete doživeti duboku i lijepu starost, posebno ako za voćnu turšiju birate kvalitetne plodove, koji rastu na nezagađenim područjima.

Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću voćna turšija je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta. Čak je koriste kod problema sa mokrenjem, probavom, iskašljavanjem.

Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Tu mislimo na drenjine, šipurak, kleku, oskoruše i jabuke, glog, trnine, borovnice.
Dobro operite i očistite voće.

Evo i kako se priprema:

U čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće,
Nakon toga uspite čistu vodu.
Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode.
Sve pokrijte krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mjesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka.

Bure možete sada premjestiti na hladno mjesto. Manju količinu možete napraviti i u velikoj tegli (galonu).
Prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana voćnu turšiju možete piti).

U voćnu turšiju možete dodavati vode (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. Koliko potrošite, toliko i vode dodate. Najljepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

Spremite i vi ovaj kvalitetni napitak naših baka!

Izvor: nezavisne.com

Author: admin